ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

«ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»

. Συμμετέχοντας στην Ημερίδα, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, αναφέρθηκα όπως μου ζητήθηκε, σε όσα έχω επιτελέσει στο παρελθόν ως αντιδήμαρχος Δήμου Πειραιά, τα σχετικά την ασφάλεια των πόλεων. Παραθέτω το λόγο μου.

Στα πλαίσια της ημερίδας, ανέπτυξα τις απόψεις μου γύρω από το σοβαρό θέμα που μας απασχολεί όλους και που αφορά στις διάφορες μορφές βίας που εκθέτουν σε κίνδυνο ή απειλούν τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας μας στην καθημερινότητά μας μετουσιώνοντας την αγωνία σε δράση. Επί σειρά ετών ως Δημοτική Σύμβουλος, και ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόνοιας στον Δήμο Πειραιά, ασχολήθηκα ενεργά, με την σημασία της ασφάλειας. Αγαθό το οποίο δυστυχώς στις ημέρες μας τίθεται καθημερινά σε αμφισβήτηση,

Στόχος αυτής της ημερίδας ήταν να καλλιεργηθεί η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας και του πολίτη. ‘Ένα νέο ξεκίνημα της τοπικής αυτοδιοίκησης μια αισιόδοξη πρόταση να συνδράμει επικουρικά στο έργο της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία του πολίτη. Αυτές οι συνεργασίες εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.. Εισάγονται νέοι τομείς δράσεων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πρώτο βαθμό επαφής και επικοινωνίας με τον πολίτη. Δημιουργώντας δίκτυα όπως αυτό το οποίο παρουσίασα και το οποίο λειτούργησε με επιτυχία στο παρελθόν στο Δήμο Πειραιά. Μάλιστα η εμπειρία αυτής της ενασχόλησής μου με ώθησε στη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο: ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ­ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη χάραξης μιας πιο ορθολογικής πολιτικής για την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη. Ένα Εθνικό σχέδιο προστασίας και ασφάλειας με τις αρχές μιας αμεσότερης Δημοκρατίας. Η Ελλάδα της κρίσης φαντάζει ανασφαλής. Η διαρκώς αυξανόμενη βία και η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας προβληματίζει τους πολίτες. ’πειρα κρούσματα βίας, θάνατοι νέων από τα ναρκωτικά, κακοποίηση ανηλίκων έχουν πάρει πραγματικές διαστάσεις τρόμου του κοινωνικού συνόλου. Η ανασφάλεια των πολιτών ποτέ δεν είχε φτάσει σε αυτούς τους ανησυχητικούς δείκτες. Η αθρόα προσέλευση προσφύγων και μεταναστών εξ αιτίας των πολέμων και της οικονομικής και ανθρωπιστικής  κρίσης, μετατρέπει τη χώρα μας σε ανασφαλή τόπο που ίσως βρίσκεται πολλές στο έλεος διαθέσεων κακόβουλων πράξεων. Προσεγγίζοντας τον προβληματισμό που διατρέχει όλους μας Όσον αφορά την ασφάλειά μας στα δεινά της εποχής. Πώς μπορούμε  να υπερασπιστούμε τα του οίκου μας; Οι ¨Έλληνες αστυνομικοί με το δίκτυο ασφάλειας των πόλεων και μαζί με την συνεργασία των πολιτών μπορούν να χαράξουν μια νέα αντεγκληματική πολιτική αντιμετώπισης των πραγμάτων για την μείωση της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας καθώς και μέτρα για την αστυνόμευση των πόλεων.

Θεώρησα ως ευκαιρία να καταθέσω τώρα μια  επίκαιρη πρόταση που μπορεί να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα σημαντικό βήμα, να καλλιεργηθεί η συνεργασία ΕΛ.ΑΣ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτών.  Είναι αδήριτη ανάγκη να ελεγχθεί όσο το δυνατό περισσότερο αποτελεσματικά η διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές . Και φυσικά, αρμόδιο όργανο ελέγχου, καταστολής και πάταξης αυτής είναι πρωτίστως η Ελληνική Αστυνομία ως το θεσμοθετημένο όργανο της συντεταγμένης πολιτείας. Οι Αστυνομικοί είναι η ασφάλειά μας. Οπότε είναι αναγκαία και η δημιουργία του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»  σε συνδυασμό με την λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ασφάλειας αποτελούν ένα σημαντικό βήμα της τοπικής αυτοδιοίκησης,  κλειδί για να κινητοποιήσει τον πολίτη να αναλάβει δράση. Το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει διάφορους στόχους, όπως ένα εθνικό σχέδιο προστασίας και ασφάλειας με τις αρχές του θεσμού μιας αμεσότερης Δημοκρατίας.

Προβολή υλοποίησης και λειτουργίας του Δικτύου και προϋποθέσεις, μια εναλλακτική λύση να κινητοποιηθούν οι πολίτες :

·         Σύσταση και Οργάνωση του «Δικτύου Ασφάλειας των Πόλεων», «αστυνομικός της γειτονιάς».

·          Προτάσεις –Στόχοι , Δράσεις-Λύσεις για την στήριξη και συμμετοχή τοπικών κοινωνιών

·         Υλοποίησή  του προγράμματος  Πλαισίου σε Τοπικό και Εθνικό Επίπεδο

·         Δημιουργία  θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια των πόλεων.

·         Συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας των Πολιτών. Οι αστυνομικοί είναι οι προστάτες μας. Αγωνίζονται για την ασφάλειά μας και έχουν να αντιμετωπίσουν αδίστακτους εγκληματίες, κλέφτες, φονιάδες, κάποιες φορές  παράτυπους μετανάστες με προβληματική ή εγκληματική συμπεριφορά,  μπούλινγκ στα σχολεία, κακοποιήσεις, παιδική εκμετάλλευση και τόσα άλλα. Είναι αξιοθαύμαστοι πραγματικά.

·         Πλαίσιο δράσης με στρατηγικούς σχεδιασμούς, ιδέες και δομές με την συνεργασία και την επικουρική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ΕΛ.ΑΣ και την Εθελοντική υποστήριξη πολιτών.

·         Συνεργασία πολιτών και Φορέων: Επιστημόνων- Αστυνομίας- Εκκλησίας- Ποινικολόγων-Εγκληματολόγων- Ψυχολόγων-Εκπαιδευτικών-Συλλόγων Δασκάλων- Γονέων-Ιατρών-Δικηγόρων-Αθλητικών-Εμπορικών- ΜΜΕ κτλ

·         Πραγματοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης, όπως η σημερινή ημερίδα, σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης κάθε μορφής απειλής προώθηση συλλογικών δράσεων  με επίκεντρο την κοινωνία:

1. Δημιουργία του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς ο οποίος θα ικανοποιεί στον πολίτη με τον καλύτερο τρόπο το αίσθημα της ατομικής και συνολικής ασφάλειας και ο οποίος θα δρα στο πλαίσιο που θα καθορίζει η ΕΛ.ΑΣ υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

2.ειδικές τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης,

3. έντονοι φωτισμοί όπου αυτό είναι απαραίτητο,

4.Φύλαξη σχολείων,

5.Σχολικός τροχονόμος.

 Υλοποιώντας το σχεδιασμό και την οργάνωσή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ έγινα μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ασφάλειας (European Forum of Urban Security) από όπου απέκτησα προσωπική εμπειρία και τεχνογνωσία. Η πρακτική εφαρμογή του Εθνικού Δικτύου προστασίας χρειάζεται να εναρμονίζεται με τις τοπικές ανάγκες και συνθήκες. Για να εδραιωθούν όλα αυτά απαιτείται πολιτειακή υποστήριξη και θεσμικές αλλαγές. Αυτές οι νέες προσεγγίσεις είναι το πρώτο βήμα.  Επίσης χρειάζεται τεχνογνωσία, η οποία μπορεί να αντληθεί και από άλλα Δίκτυα χωρών, π.χ. των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ευρώπης αρκεί να προσαρμοστούν στις Ελληνικές ανάγκες. Το Ευρωπαϊκό FORUMEUROPEENPOURLASECURITEURBAINE, για παράδειγμα, που ιδρύθηκε από Γάλλους ποινικολόγους το 1987 και λειτούργησε το 1992 με έδρα το Παρίσι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και το οποίο συντονίζει έναν μεγάλο αριθμό πόλεων (περίπου 250) από διάφορες χώρες. Αναλαμβάνουν δηλαδή οι πόλεις να συνεργαστούν, για να εδραιώσουν την πολιτική υποστήριξη, να διασφαλίσουν τις θεσμικές αλλαγές και να προωθήσουν πρωτοβουλίες διαρκούς βελτίωσης, ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τις εξελίξεις.

Συμπερασματικά:

Το «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»  με συγκεκριμένες αναφορές και προτάσεις και με το οποίο θα συνεργάζονται όσοι ενδιαφέρονται και έχουν απορρίψει την απαθή συμπεριφορά και έχουν την διάθεση να συμβάλλουν αποφασιστικά και με αλληλεγγύη σε μια κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια της . Μόνο μια γενναία συνεργασία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που πρέπει να έχει αρωγό την πολιτεία και συμπρωταγωνιστές την ΕΛ.ΑΣ  και τους Εθελοντές Δημότες για να συντονίσουν μεθόδους για τη λύση των προβλημάτων, πάνω στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ριζοσπαστικές δομές και ιδέες που προσαρμόζονται στην παρούσα κρίση και εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης.

  Ο ρόλος των πολιτών, της ΕΛ.ΑΣ και των ΟΤΑ ενισχύεται και αποδίδει στο έπακρο μέσα από έναν δίαυλο επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεργασίας.  Αυτού του είδους η συνεργασία καλλιεργεί φιλικές σχέσεις μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας και εξασφαλίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη από κάθε πλευρά για την από κοινού αντιμετώπιση των αστικών προβλημάτων.  Το ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ αναφέρεται στον σχεδιασμό νέων θεσμών για την προστασία του πολίτη,. Κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου. Διερευνώντας μια νέα πρόταση με κέντρο τον πολίτη ξεκινάμε ένα διάλογο με την κοινωνία χωρίς πολιτική ένταξη κομμάτων και ταυτοτήτων.  Είναι μια πολύτιμη ευκαιρία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να καλλιεργηθεί αυτή η συνεργασία για την ασφαλή ποιότητα ζωής αλλά και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η κρίση μας αφυπνίζει. Οι ιδέες εν δράσει. Λένε ότι οι έλληνες όταν ξεπερνούν τις διαφορές τους ενώνονται και τα καταφέρνουν. Να μετουσιώσουμε την αγωνία μας σε δράση. Ιδιαίτερα η φιλοσοφία του δικτύου αυτού κάνει ένα βήμα μπροστά για την διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή του. Κυρίως σήμερα που η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Πάνω από όλα χρειάζεται ειλικρίνεια και σχέσεις εμπιστοσύνης για την άμεση προστασία των πολιτών. Ένα Δίκτυο Ασφάλειας των Πόλεων με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον εθελοντή Πολίτη. Για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας και της Ασφάλειας, χρειάζεται και ο πολίτης να μη σιωπά, να δραστηριοποιηθεί. Να έχει λόγο και ενεργό ρόλο συμμετοχής. Γιατί είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Ένα κάλεσμα για να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την ασφαλή ελληνική κοινωνία.

Μίνα Σαμαρά

Τ. Αντιδήμαρχος Πειραιά

 Τ. Υποψήφια Βουλευτής  Νέας Δημοκρατίας

Τ. Συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Ασφάλειας των Πόλεων

 Συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου

Τηλ: 210-4121464, 6974028701

Mail: samaraethnikodiktyo@gmail.com

        asiminasamara@gmail.com    

Ιδιαίτερα χρήσιμα και ουσιαστικά ήταν τα συμπεράσματα της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Εγκληματικότητα στο Δήμο Διονύσου- Ανασφάλεια στη Γειτονιά», που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς.
Η μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή δημοτών, φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου στην εκδήλωση, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του θέματος, που φάνηκε ότι απασχολεί όλους μας περισσότερο από ποτέ.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο», κος Παναγιώτης Μπιτάκος, έθεσε το πλαίσιο των επιδιώξεων της ημερίδας, οι οποίες επιγραμματικά είχαν ως εξής:
– Ενημέρωση των δημοτών για το πώς μπορούν, μέσω συλλογικών δράσεων, κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού, να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τους υπόλοιπους φορείς, αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες που έχουμε όλοι μας σαν πολίτες σε ατομικό επίπεδο.
– Ενημέρωση των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου για τους τρόπους και τα μέσα παρέμβασης, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί.
– Ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για το πότε και πώς παρεμβαίνει η πολιτεία, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί ο καθένας από μας να αυτοπροστατευθεί.– Ανάδειξη του θεσμικού πλαισίου και του πλαισίου συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων.

 Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Ερυθραίας, κος Αθανάσιος Δημητρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ, κος Σταύρος Καραγκούνης, ο Αντιδήμαρχος Κηφισιάς, κος Δημήτρης Λιανός, η τέως Αντιδήμαρχος Πειραιά, κα Μίνα Σαμαρά και η Διδάκτωρ Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.), κα Αναστασία Χαλκιά, ανέλυσαν σε βάθος, ο καθένας από την πλευρά του, με βάση την ειδικότητά του και την πολύχρονη επαγγελματική του εμπειρία, τις πτυχές του θέματος της εγκληματικότητας και τους τρόπους αντιμετώπισής της συλλογικά και ατομικά.
Σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της πρόληψης έγιναν από το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, κο Γιάννη Γεωργιάκο και την εκπρόσωπο της ΜΚΟ PRAKSIS, κα Ιωάννα Περτσινίδη.

 

 

 

Εγκληματικότητα στο ∆ή΅ο ∆ιονύσου Ανασφάλεια στη Γειτονιά Ιδιαίτερα  χρήσι΅α  και ουσιαστικά ήταν τα  συ΅περάσ΅ατα  της ενη΅ερωτικής η΅ερίδας ΅ε θέ΅α «Εγκλη΅ατικότητα   στο ∆ή΅ο ∆ιονύσου Ανασφάλεια στη Γειτονιά», που διοργάνωσε η ∆η΅οτική  Κίνηση «Νέα Πνοή για τον ∆ιόνυσο» την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο ∆ροσιάς. Η ΅εγάλη προσέλευση και συ΅΅ετοχή δη΅οτών, φορέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ∆ή΅ου στην εκδήλωση, ανέδειξε τη σπουδαιότητα του θέ΅ατος, που φάνηκε ότι απασχολεί όλους ΅ας περισσότερο από ποτέ. Στο χαιρετισ΅ό του ο Πρόεδρος της «Νέας Πνοής για τον ∆ιόνυσο», κος Παναγιώτης Μπιτάκος, έθεσε το πλαίσιο των επιδιώξεων της η΅ερίδας, οι οποίες επιγρα΅΅ατικά είχαν ως εξής: - Ενη΅έρωση των δη΅οτών για το πώς ΅πορούν, ΅έσω συλλογικών δράσεων, κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισ΅ού, να συνεργαστούν ΅εταξύ τους και ΅ε τους υπόλοιπους φορείς, αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες που έχου΅ε όλοι ΅ας σαν πολίτες σε ατο΅ικό επίπεδο. - Ενη΅έρωση των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ∆ή΅ου για τους τρόπους και τα ΅έσα παρέ΅βασης, αλλά και το νο΅οθετικό πλαίσιο ΅έσα στο οποίο ΅πορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κινηθεί. - Ενη΅έρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για το πότε και πώς παρε΅βαίνει η πολιτεία, αλλά και για τους τρόπους που ΅πορεί ο καθένας από ΅ας να αυτοπροστατευθεί. - Ανάδειξη του θεσ΅ικού πλαισίου και του πλαισίου συνεργασίας των ε΅πλεκό΅ενων φορέων. Ο ∆ιοικητής του Τ΅ή΅ατος Ασφαλείας Νέας Ερυθραίας, κος Αθανάσιος ∆η΅ητρίου, ο ∆ιευθύνων Σύ΅βουλος του ΕΟΠΠΕΠ, κος Σταύρος Καραγκούνης, ο Αντιδή΅αρχος Κηφισιάς, κος ∆η΅ήτρης Λιανός, η τέως Αντιδή΅αρχος Πειραιά, κα Μίνα Σα΅αρά και η ∆ιδάκτωρ Εγκλη΅ατολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλή΅ατος (ΚΕ.Μ.Ε.), κα Αναστασία Χαλκιά, ανέλυσαν σε βάθος, ο καθένας από την πλευρά του, ΅ε βάση την ειδικότητά του και την πολύχρονη επαγγελ΅ατική του ε΅πειρία, τις πτυχές του θέ΅ατος της εγκλη΅ατικότητας και τους τρόπους αντι΅ετώπισής της συλλογικά και ατο΅ικά. Ση΅αντικές παρε΅βάσεις στον το΅έα της πρόληψης έγιναν από το Γενικό Γρα΅΅ατέα του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, κο Γιάννη Γεωργιάκο και την εκπρόσωπο της ΜΚΟ PRAKSIS, κα Ιωάννα Περτσινίδη. Την η΅ερίδα παρακολούθησε ο ∆ή΅αρχος ∆ιονύσου, κος ∆ιονύσης Ζα΅άνης, οι ∆η΅οτικοί Σύ΅βουλοι της Νέας Πνοής για τον ∆ιόνυσο, κ.κ. Κατερίνα Αυγέρη, Ανθή Λουκάτου και Γιάννης Φωτάκης, ο ∆η΅οτικός Σύ΅βουλος και εκπρόσωπος της ∆Α∆ΙΟΝ, κος Σπύρος Σπηλιώτης, ο ∆η΅οτικός Σύ΅βουλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, κος Γιάννης Τσουδερός, ο Πρόεδρος της ∆.Ε ∆ροσίας κος Χρήστος Ποτίδης, η Τοπική Σύ΅βουλος της Νέας Πνοής στην ∆.Ε. Στα΅άτας, κα Γεωργία Ντέλη, ο Τοπικός Σύ΅βουλος Στα΅άτας της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, κος Ευάγγελος Κριε΅άδης και ο τέως Πρόεδρος του ∆η΅οτικού Συ΅βουλίου και εκπρόσωπος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, κος Τάσος Καρασαρλής Αξιο΅νη΅όνευτη και δείγ΅α εποικοδο΅ητικής περαιτέρω συνεργασίας για αξιοποίηση, ήταν η παρουσία των Προέδρων συλλόγων και φορέων του δή΅ου ∆ιονύσου κ.κ. Κώστα Μπο΅πή (Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος ∆ιονύσου), Κέλλυς Σαββοπούλου (Μορφωτικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ευξείνου Πόντου), Πέτρου Τσουκαλά (Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Οικιστών «Η ’νοιξη»), Λεωνίδα Ρό΅που (Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος»), Λένας Παπαπαναγιώτου (Σύλλογος Γυναικών Αγ. Στεφάνου), Βάσως Χατζηκωνσταντίνου (Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος ∆ροσιάς), ∆η΅ήτρη Καραφωτίου (Πολιτιστικός Σύλλογος «Θέασης»), Γεωργίας Καϊ΅ενάκη Ντοά (Σύλλογος Γονέων ∆η΅οτικού ’νοιξης), Ελένης Καππή (Σύλλογος Γονέων Γυ΅νασίου ’νοιξης), Λα΅πρινής Μήλα (Σύλλογος Γονέων Λυκείου ∆ροσιάς) και Αλεξάνδρας Τόκα (Ένωση Συλλόγων Γονέων ∆ιονύσου). «Αποφυγή ανοίγ΅ατος της πόρτας εισόδου χωρίς επιβεβαίωση της ταυτότητας του προσώπου που θέλει να εισέλθει, χρήση εξωτερικού φωτισ΅ού στην αυλή, επικοινωνία ΅ε τους γείτονες σας, απο΅άκρυνση από την οικία οποιουδήποτε αντικει΅ένου βοηθάει τους ληστές να σκαρφαλώσουν, τοποθέτηση πινακίδας, ότι η οικία προστατεύεται από σύστη΅α συναγερ΅ού, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι, χρήση συναγερ΅ού και ενεργοποίησή του ακό΅α και κατά τη διάρκεια του ύπνου», ήταν ΅ερικές από τις συ΅βουλές που έδωσε ο ∆ιοικητής του Τ΅ή΅ατος Ασφαλείας κ. Αθανάσιος ∆η΅ητρίου. «Ενεργοποίηση των συ΅βουλίων Παραβατικότητας στους ∆ή΅ους σε συνδυασ΅ό ΅ε την επαναφορά του αισθή΅ατος της γειτονιάς και την δραστηριοποίηση του καθενός ΅ας σε ατο΅ικό και συλλογικό επίπεδο για την ΅είωση της παραβατικότητας και της εγκλη΅ατικότητας» ανέφερε ΅εταξύ άλλων η διδάκτωρ εγκλη΅ατολογίας κα Αναστασία Χαλκιά που ΅ε την τοποθέτησή της κράτησε α΅είωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκο΅ένων. «Η δη΅ιουργία του ‘Αστυνο΅ικού της Γειτονιάς’, σε συνδυασ΅ό ΅ε την λειτουργία του Εθνικού ∆ικτύου Ασφαλείας Πόλεων, αποτελούν ένα ση΅αντικό βή΅α της τοπικής αυτοδιοίκησης , κλειδί για να κινητοποιήσει τον δη΅ότη να αναλάβει δράση σε ένα πλαίσιο συνεργασίας ΅εταξύ των φορέων» επισή΅ανε στην τοποθέτηση της η κα Μίνα Σα΅αρά. Το θεσ΅ικό πλαίσιο Πιστοποίησης για την ασφαλέστερη και αρτιότερη παροχή υπηρεσιών από εξειδικευ΅ένο προσωπικό ασφαλείας security, κατέθεσε ο ∆ιευθύνων Σύ΅βουλος του ΕΟΠΠΕΠ κ. Σταύρος Καραγκούνης. «Ο καθένας ΅ε το τρόπο του, κάθε φορέας αλλά και κάθε δη΅ότης ΅πορεί να συ΅βάλλει στην πρόληψη της εγκλη΅ατικότητας. Να καλλιεργηθεί η αίσθηση της συνεργασίας, να νιώθου΅ε τις περιοχές σαν γειτονιά και να γνωρίσου΅ε τους ανθρώπους που ΅ένουν δίπλα ΅ας. Να λάβου΅ε τα απαραίτητα ΅έτρα πρόληψης ως τοπική αυτοδιοίκηση, ΅έτρα αυτοπροστασίας ως δη΅ότες, σύ΅φωνα ΅ε τις συ΅βουλές της αστυνο΅ίας, και να ενισχυθεί η αστυνο΅ία σε ανθρώπινο δυνα΅ικό και ΅έσα, για να επιτελέσει το καθήκον της» ανέφερε στα συ΅περάσ΅ατα της η΅ερίδας ο κος Παναγιώτης Μπιτάκος και στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους δη΅ότες να καταθέσουν ερωτή΅ατα και προτάσεις, στο πλαίσιο ενός δη΅ιουργικού διαλόγου. Οι τοποθετήσεις της η΅ερίδας έχουν βιντεοσκοπηθεί και θα δοθούν στη δη΅οσιότητα τις επό΅ενες η΅έρες ΅έσω της ιστοσελίδας της Νέας Πνοής www.neapnoidionisos.gr . Η δη΅οτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον ∆ιόνυσο», ΅ετά από επεξεργασία των θέσεων και των προτάσεων που διατυπώθηκαν, αξιοποιώντας την ε΅πειρία των άλλων ∆ή΅ων, τις προτάσεις των δη΅οτών αλλά και το υφιστά΅ενο νο΅ικό και θεσ΅ικό πλαίσιο, θα καταθέσει τις προτάσεις της στην ∆η΅οτική Αρχή για περαιτέρω αξιοποίηση.