4η ΕΝΟΤΗΤΑ:  

ΑΡΘΡΑ  ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΜΕ

1) Υπουργός δημόσιας τάξης 1999 έως 2003 ήταν ο Χρυσοχοίδης. Αναφέρθηκε πρώτη φορά  για τον Αστυνομικό της γειτονιάς ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας  του 2000. (να βρούμε τα στοιχεια των αστυνομικών από τα δημοσιεύματά τους). Σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την επανεκκίνηση του «αστυνομικού της γειτονιάς.  

Η Γειτονιά σήμερα είναι στο έλεος των κακοποιών και ο αστυνομικός "της γειτονίας", χάθηκε, "έφυγε" από την γειτονιά και είναι σε κάποιο γραφείο και διαχειρίζεται την μόνιμη χαρτούρα ενός γραφειοκρατικού, αναποτελεσματικού και καταρρέοντος κράτους. Υπεράριθμοι αστυνομικοί, ανώτεροι, ανώτατοι αξιωματικοί, αλλά και χιλιάδες αστυφύλακες σε επιτελεία και σε γραφεία, διαχειριστές ενός γραφειοκρατικού τέρατος, που κατασκεύασε το πελατειακό πολιτικό σύστημα. Στην ΓΑΔΑ πήγε και ο κ.  Αβραμόπουλος και ο κ. Καμμένος. Αλλά κανείς δεν πρωτοτύπησε. Όλοι είπαν σχεδόν τα ίδια. Ωσάν να ήρθαν ξαφνικά σε αυτήν την χώρα! Και όχι μόνο. Δεκάδες πολιτικοί και Βουλευτές έχουν περάσει κατά καιρούς από εκεί, λέγοντας τις ίδιες ανούσιες κουβέντες και τα ίδια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.  Μόνο που οι αστυνομικοί πια έχουν φύγει από τις γειτονιές. Και είναι στα γραφεία. Υπεράριθμοι. Έτσι τα αστυνομικά τμήματα στους Δήμους και τις γειτονιές έχουν αποδιοργανωθεί πλήρως.

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κ.ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 4/- 101 77 ΑΘΗΝΑ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 18.01.2010

 

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ,

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΩ , ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ- ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ- ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ.

 

1.Σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη μας με τον Αστυνομικό της γειτονιάς.   Ο «Αστυνομικός της γειτονιάς ήταν ένας θεσμός που χρόνια αποτελούσε στόχο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης αλλά δεν κατάφερε να εδραιωθεί. Σήμερα με τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊκή, (ο οποίος προ χρόνων ήταν από τους πρώτους που είχε ξεκινήσει την πρώτη υλοποίηση του προγράμματος) με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και προσοχή αντιμετωπίζει με την Ελληνική Αστυνομία την εγκληματικότητα, την λαθρομετανάστευση και κάθε είδους προβατική συμπεριφορά αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη θα υποστηρίξει έναν καλύτερο συντονισμό και ριζικές αλλαγές για την Ελληνική Αστυνομία και θα δυναμώσει την Αστυνομία στο επίπεδο του Δήμου και γειτονιάς.

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την πόλη του Πειραιά και των Νήσων, ο Υπουργός Μ. Χρυσοχοίδης και ο Βουλευτής Κ. Κατσαρίδες συμφώνησαν ότι για την πάταξη κάθε παραβατικότητας και εγκληματικότητας αποτελούν προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας. «Η στήριξη της ΕΛ.ΑΣ από πλευράς στελέχωσης και υλικοτεχνικής οικοδομής αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολικής μας.» Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκαν:   
Α. Η άμεση στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης με  την ενίσχυση ομάδας ΔΙΑΣ  ΠΕΙΡΑΙΑ
Β. Κάλυψη των κενών με στελεχιακό δυναμικό της τροχαίας Πειραιά για την εντόπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη.
Γ. Για το χωροταξικό πρόβλημα της υπηρεσίας ΔΙΑΣ ο Υπουργός Χρυσοχοίδης δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας σε χώρο που θα πλήρη την ασφάλεια και τν αξιοπρέπεια.

ΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ ΛΙΘΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ».

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ  ΜΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 23:53

Κρίση οικογένεια και γυναίκα της Μίνας Σαμαρά

 

Στη χώρα μας τα σημάδια της πολύμορφης κρίσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αποτέλεσμα του γκρεμίσματος των αξιών, των θεσμών και των ιδανικών, βάζοντας στο στόχαστρο τη σύγχρονη οικογένεια και το ρόλο της γυναίκας. Μπροστά σ’ αυτή την σκληρή πραγματικότητα ο θεσμός της οικογένειας περιφρονείται και οδηγείται σε κρίση.
Η κοινωνική κρίση με τα παράλογα αδιέξοδα και τις ατέλειωτες συγκρούσεις υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο, ανατρέπει τις ισορροπίες της οικογενειακής γαλήνης.

Στη δίνη της οικονομικής κρίσης χάθηκε κάθε μέτρο δικαιοσύνης. Σ’ αυτή τη σύγχυση και τον παραλογισμό, όπως όλα δείχνουν οι οδυνηρές συνέπειες πέρασαν στο μαρασμό και την απόγνωση της ελληνικής οικογένειας.

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας των Μνημονίων, έχουν συρρικνώσει τα οικογενειακά εισοδήματα με τις μειώσεις μισθών, την ανεργία, τις απολύσεις, αλλά και τα «χαράτσια» των σπιτιών που πληρώνονται, δηλαδή να πληρώνει κανείς ενοίκιο στο ίδιο του το σπίτι! Φαντάζει τόσο άδικο! Επηρεάζουν και αντανακλούν τη ζωή των παιδιών, των νέων που θέλουν να ξενιτευτούν.

Στις δύσκολες μέρες που περνάει ο τόπος, το χάος που επικρατεί, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η απόγνωση της οικογενειακής ζωής, τα επαχθή μέτρα και το κόστος της κρίσης δεν πέφτει επί δικαίων και αδίκων, το χρεώνονται οι οικογένειες και αν το ερμηνεύω σωστά… «ας εργάζεται ένας από κάθε οικογένεια»…, όπως είπε ο τ. Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου. Η οικογενειακή ζωή βρίσκεται σε κρίση. Νέες πιέσεις προστίθενται στους γονείς. Φανταστείτε σε πόσα σπίτια μεγαλώνουν παιδιά μ’ έναν γονέα (μονοτονικές οικογένειες)! Φανταστείτε να υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, συνταξιούχοι, πολύτεκνες οικογένειες με μειωμένα ή χωρίς επιδόματα. Φτάσανε οικογένειες να συντηρούνται από συσσίτια, να συντηρούνται από εξορμήσεις για «φτηνές πατάτες», χωρίς μεσάζοντα. Τα κοινωνικά αγαθά, η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια, έχουν επηρεάσει το θεσμό της οικογένειας. Να ψωνίζουν από τα «κοινωνικά παντοπωλεία» των Δήμων και της Εκκλησίας και να παίρνουν τα φάρμακά τους από το «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής» που ίδρυσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Παχουλής, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Και όσοι είναι τυχεροί και έχουν παππούδες και γιαγιάδες για να συνεισφέρουν. Αλίμονο, κανένας θεσμός δεν έχει τόσο πληγεί όσο αυτός της οικογένειας.

Ο θεμελιώδης χαρακτήρας της οικογένειας, αποτελεί έκφραση της ιστορικής ζωής των ανθρώπινων κοινωνικών. Ο θεσμός της οικογένειας είναι μια σύνθετη λειτουργία της κοινωνικής ζωής. Η οικογένεια επηρεάζει και στηρίζει την κοινωνική συνοχή και την πολιτιστική ζωή. Μπορεί όμως να επηρεάσει και άλλους θεσμούς, όπως την πολιτική, την οικονομία, τη θρησκεία, τον πολιτισμό. Η αναδρομή στο παρελθόν έχει επιδείξει ότι η κρίση στο θεσμό της οικογένειας έχει αφανίσει πολλούς λαούς με εντυπωσιακή ιστορία και σπουδαίους πολιτισμούς π.χ. θεσμικός εκφυλισμός και παρακμή έφεραν τον μεσαίωνα.

Αντίθετα, έχουν αναδειχτεί εκπληκτικές και δημιουργικές εξελίξεις, όταν η σύνδεση και η οικογένεια στήνεται με πολλή αγάπη και λειτουργεί αποτελεσματικά. Μια τέτοια οικογένεια μπορεί να δώσει σωστούς παιδαγωγούς, πολιτικούς, επιστήμονες, γιατί η οικογένεια είναι καταφύγιο. Κανένας θεσμός δεν έχει τόσο ηθικοπλαστική δύναμη όση η οικογένεια που στήνεται πάνω στο θαύμα της αγάπης, της ενότητας, αδιάσπαστη, πέρα από δυσκολίες της ζωής, τα εμπόδια και τις αντιξοότητες. Στη σύγχρονη οικογένεια πρέπει να υπάρχουν υγιή πρότυπα ώστε οι γενιές που έρχονται να βρουν φιλόξενη την κοινωνία του 21ου αιώνα.

Το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού του θεσμού της οικογένειας, σε μια εποχή που διέρχεται κρίση η χώρα μας, παραμένει ανοιχτό και επανεξετάζεται.

Σε όλες τις πτυχές της έννοιας της οικογένειας, αναδεικνύεται η πολυδιάστατη εικόνα της γυναίκας, ως μητέρα, ως σύντροφος, ως εργαζόμενη, ως ηθικό και πολιτειακό πρόσωπο. Στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάει η χώρα μας, η θέση της γυναίκας, το άλλο μισό του ουρανού, πλήττεται και υπάρχει αντίκτυπο στα δικαιώματα της, καθώς η έκταση του κοινωνικού αποκλεισμού επεκτείνεται και στην ίδια. Η θέση και ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας, ο σεβασμός της προσωπικότητάς της, εξακολουθούν να αποτελούν ακόμα το ζητούμενο και το έλλειμμα της ισότητας των δύο φύλων. Όμως, η θέση της σύγχρονης Ελληνίδας γυναίκας, που προσπαθεί σήμερα να φανεί αντάξια του φύλου της, βρίσκεται στο περιθώριο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Η δημοκρατική αρχή δηλώνει τη μορφή του πολιτεύματος, που επιτρέπει την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Έτσι λοιπόν η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί δικαίωμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, αρχή ίσων ευκαιριών και εργαλείο κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης με στόχο την κοινωνική συνοχή. Καιρός είναι λοιπόν να προσεγγίσουμε τη θέση της σύγχρονης γυναίκας ως προς τις δραστηριότητες της, γιατί οι γυναίκες δεν αποτελούν μειονότητα αλλά το μισό του πληθυσμού.

Είναι γενικά αποδεκτή η διαπίστωση στην Ελλάδα όμως, της μικρής συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και η ανισοκατανομή της δύναμης του δημοκρατικού μας ελλείμματος. Η Ελληνίδα γυναίκα στον 21ο αιώνα αναζητεί τη θέση της, την αναγνώρισή της, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, που δυστυχώς οι ανισότητες και οι δυσκολίες συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής δημιουργούν κοινωνικό αποκλεισμό σε όλους τους τομείς, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό. Η ελληνική οικογένεια αντιστέκεται, ελπίζει για τα παιδιά της και το μέλλον τους. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής πολιτικής και θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Η αντιπροσώπευση των γυναικών στη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας αναγνωρίστηκε απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ασύμμετρη σχέση των δύο φύλων και η περιθωριοποίηση των γυναικών στην πολιτική, αναγνωρίστηκε ως ένα βασικό πρόβλημα, γι’ αυτό η Ε.Ε. πρότεινε προγράμματα και μέτρα για την προώθηση της ισότητας των γυναικών, βήματα που ενισχύουν και το θεσμό της οικογένειας, που αφορά την ίδια την κοινωνία, γιατί οι γυναίκες συμβάλουν στην αλληλεγγύη, δίνουν ζωή στην πολιτική. Η Ελλάδα ακολουθώντας ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθύνσεις, προσπάθησε να βελτιώσει και να προωθήσει πολιτικές αναβάθμισης, ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των δράσεων για τον ρόλο της γυναίκας. Σήμερα στην τρέχουσα οικονομική ύφεση ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί. Άλλωστε εντυπωσιακή είναι η γυναικεία αντιπροσώπευση σε πολυάριθμους ρόλους. Χρειάζεται τη δημιουργία και την υποστήριξη από ένα «Εθνικό Δίκτυο Προστασίας και Ασφάλειας», το οποίο να μπορεί να συνεισφέρει και να ενθαρρύνει γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που γίνονται θύματα κακοποίησης, γυναίκες άνεργες, θύματα επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Ποτέ άλλοτε δεν υποτιμήθηκε τόσο επικίνδυνα ο ρόλος της γυναίκας ως εργαζόμενης, συζύγου και ως μάνας που είναι η πηγή της ζωής!

Αν θέλουμε να φέρουμε το ρολόι πίσω στην ιστορία και στην εποχή που οι γυναίκες δεν δούλευαν, αλλά ήταν κυρίες του οίκου τους θα δούμε διαφορετικά πρότυπα οικογενειακής εστίας.

Στην εποχή της αρχαιότητας, ο ελληνικός λαός αγάπησε γυναίκες σύμβολα μητριαρχίας, που υψώνονταν στην ανδροκρατούμενη κοινωνία και μέσα από το μύθο και το παραμύθι έφτασε η γυναίκα στη σημερινή της εξέλιξη και στην ζωντανή πραγματικότητα.

Στην αρχαία Ελλάδα, όπως περιγράφεται απ’ τον Παυσανία στον «Οικονομικό» του, σε κάθε οίκο η Ελληνίδα γυναίκα ήταν διαχειριστής του οίκου της. Αυτή αποφάσιζε εκτός από το σπίτι και τα παιδιά της, για τα προϊόντα των αγρών, αλλά και οτιδήποτε παραγόταν απ’ το ανθρώπινο δυναμικό του οίκου. Οικονομία σημαίνει νέμω τον οίκο. Η γυναίκα είναι το μισό του ουρανού, συνώνυμο της μητρότητας, φρουρός της οικογενειακής εστίας, χαρακτηρίζει την οργάνωση των κοινωνιών μας.

Έξοχες γυναικείες μορφές γεμίζουν με τη χάρη και την ομορφιά τους, συμβολίζουν πανάρχαια και αιώνια πρότυπα και το γυναικείο στοιχείο παρουσιάζεται ως σύμβολο στην ποιητική τέχνη του Ομήρου: “Γυναίκα μού ένεχε Μούσα ή μήλα πολλά πώματα πάσχει”.

Στην αρχαία Ελλάδα, ένα τεράστιο πλήθος φωτισμένων γυναικείων προσωπικοτήτων, διαμόρφωσαν ιστορία και πολιτισμό, υποδηλώνοντας σαν φύλο τη συμμετοχή των γυναικών παράλληλα και ισότιμα με τους άντρες. Ως μητέρα κυοφορεί, θηλάζει τα παιδιά της και στην αρχαιότητα παραλληλίζεται με τη γονιμότητα της γης. Η γυναικεία διαχείριση, η αποθήκευση των προϊόντων της καλλιέργειας της γης και της κτηνοτροφίας, είναι ένα απ’ τα καθήκοντά της, καθώς επίσης να ζυμώνει, να αλέθει, να υφαίνει και να πλέκει, με κύριο ρόλο τις οικονομικό-κοινωνικές φροντίδες. Είτε ως θεά, είτε ως κοινή θνητή, η γυναίκα ως έννοια και ως μορφή αποτελεί τον κύριο άξονα γύρω απ’ τον οποίο περιστρέφεται ως σεβαστό και ενεργό μέλος κοινωνικό-οικονομικής προσφοράς. Αν πάλι πρόκειται για γυναίκες της σύγχρονης εποχής, διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η γυναίκα κατάφερε να γίνει ίση με τον άντρα. Απέκτησε δικαιώματα, κινείται και δρα ελεύθερα, διαπρέπει στην επιστήμη και στην πολιτική, συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα και δεν είναι μόνο περιορισμένη στον οίκο της.

Οι γυναίκες, είναι φορείς της αλληλεγγύης και μπορούν με την ενδυνάμωσή τους και την υποστήριξή τους, να συμβάλλουν καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο. Ανταποκρινόμενες στις δύσκολες ανάγκες που έχει η χώρα μας μπορούν να γίνουν κλειδί εξόδου από την κρίση, για το μέλλον της χώρας και το μέλλον των παιδιών μας.

Σήμερα, σ’ αυτή την κρίση του θεσμού της οικογένειας και του ρόλου της γυναίκας, χρέος της πολιτείας είναι να ενεργοποιεί τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ώστε να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα γυναίκες και άντρες, γιατί η γυναίκα είναι αναγέννηση, κοιτίδα της ζωής και δίνει αξία στο θεσμό της οικογένειας.

Μίνα Σαμαρά

Τ. Αντιδήμαρχος Δήμου Πειραιά

Πολιτευτής Ν.Δ.

Πρόεδρος Εθνικού Δικτύου Ασφάλειας

Προστασίας – Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Παιδιών – Εφήβων - Οικογένειας

 

 

2.ΠΡΟΣ    ΤΟΝ   ΚΥΡΙΟ    ΣΤΑΥΡΟ     ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ 

Διαβάζοντας  το δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ του εκδότη Απόστολο Λυμπεροπουλου στις 21-1-2016

 με τα αποκαλυπτικά στοιχεια για Αστυνόμευση στον Πειραιά

 ποσό ασφαλείς  είμαστε

Η παρούσα επιστολή μου άφορα τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και  άλλων  φορέων  εκπαιδευτικών  εμπορικών  εκκλησιών  με την ΕΛΛΑΣ  πρωτίστως  που φυσικά είναι αρμόδιο όργανο έλεγχου καταστολής και πάταξης της εγκληματικότητες  της συντεταγμένης  πολίτις με την  συμμέτοχη του πολίτη

Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη επαναλειτουργίας και εφαρμογής του προγράμματος 

ΕΘΝΙΚΟ    ΔΙΚΤΥΟ   ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ   ΤΩΝ   ΠΟΛΕΩΝ 

Σχεδιασμός  και οργάνωση  του Δικτυού υλοποίηση του προγράμματος πλαισίου σε τοπικό επίπεδο Πανελλαδικό και Ευρωπαϊκό

Προτάσεις –Στόχοι –Λύσεις

Ο  ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης   με τη συνεργασία της ΕΛΛΑΣ και τον ενεργό πολίτη περιχαράκωση  μέσα στα όρια των νομών εκ μέρους των πολιτών

Όλα αυτά υλοποιήθηκαν στο παρελθόν κατά την θητεία μου ως Αντιδήμαρχο Πειραιά

Έγινα μέλος Ευρωπαϊκού Δικτυού και συνεργάστηκα με τα προγράμματα αυτού

Το πρόγραμμα αυτό λειτούργησε με την συνεργασία της ΕΛΛΑΣ  και τους διαφόρου φορείς και την συμμέτοχη εθελοντών δημοτών

Έτσι ξεκίνησε ο Αστυνομικός της γειτονιάς

Αργότερα αδρανοποιήθηκε και σήμερα επανέρχεται .

 

 

6.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ- 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

ΕΠΑΝΑΛΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»

1.       Σχεδιασμός και Οργάνωση του «Δικτύου Ασφάλειας των Πόλεων»

2.       Προτάσεις-Στόχοι, Δράσεις- Λύσεις για τη στήριξη και συμμετοχή τοπικών κοινωνιών

3.       Υλοποίηση του προγράμματος σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο

4.       Συνεργασία Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικής Αστυνομίας και Κοινωνίας των πολιτών.

Διαβάζοντας το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ της 21/02/2016 από τον εκδότη Απόστολο Χαρακόπουλο με τίτλο «αποκαλυπτικά στοιχεία για την Αστυνόμευση στον Πειραιά- ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ» θεώρησα ως ευκαιρία να καταθέσω μια επίκαιρη πρόταση που μπορεί να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα σημαντικό βήμα, να καλλιεργηθεί η συνεργασία ΕΛ.ΑΣ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Πολιτών.
Είναι αδήριτη ανάγκη να ελεγχθεί όσο το δυνατό περισσότερο αποτελεσματικά η διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές. Και φυσικά, αρμόδιο όργανο ελέγχου, καταστολής και πάταξης αυτής είναι πρωτίστως η Ελληνική Αστυνομία. Ως το θεσμοθετημένο όργανο της συντεταγμένης πολιτείας. Οι Αστυνομικοί είναι η ασφάλειά μας. Οπότε είναι αναγκαία και η δράση του «Αστυνομικού της γειτονιάς».
Η Ελλάδα της κρίσης φαντάζει ανασφαλής. Θέλω να καταθέσω μια επίκαιρη πρόταση επικοινωνίας-συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Η επαναλειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ασφαλείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλειδί για να κινητοποιήσει τον πολίτη να αναλάβει δράση.
Το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει διάφορους στόχους, όπως ένα εθνικό σχέδιο προστασίας και ασφάλειας με τις αρχές του θεσμού μιας αμεσότερης Δημοκρατίας:
-- Πλαίσιο δράσης με στρατηγικούς σχεδιασμούς με την συνεργασία και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης με την ΕΛ.ΑΣ και την Εθελοντική υποστήριξη πολιτών
-- Συνεργασία πολιτών και Φορέων: Επιστημόνων –Αστυνομίας-Εκκλησίας-Ποινικολόγων-Εγκληματολόγων-Ψυχολογών- Εκπαιδευτικών- Συλλόγων Δασκάλων- Γονέων-Ιατρών-Δικηγόρων- Αθλητικών- Εμπορικών- ΜΜΕ κτλ
-- Πρόγραμμα ενημέρωσης σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης κάθε μορφής απειλής με την συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας: Ειδικές ομάδες, περιπολίες, ειδικές τηλεφωνικές γραμμές, έντονοι φωτισμοί όπου είναι απαραίτητο, φύλαξη σχολείων, σχολικός τροχονόμος, φύλακας της γειτονιάς, τον Αστυνομικό της γειτονιάς.
Επί σειρά ετών ως Δημοτική Σύμβουλος και ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, ασχολήθηκα με ιδιαίτερη ευαισθησία με τα δικαιώματα του παιδιού, την προστασία από την κακοποίηση και την κάθε μορφής βίας. Υλοποιώντας το σχεδιασμό και την οργάνωση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ  έγινα μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ασφάλειας (FORUM  EYROPEEN SECURITE URBAINE). Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος στον Πειραιά, λειτούργησε με επιτυχία ιδιαίτερα με τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς».
Όταν έφυγα αδρανοποιήθηκε. Αργότερα η εμπειρία αυτού του Δικτύου με ώθησε στη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ» θα συνεργάζονται όσοι ενδιαφέρονται και έχουν απορρίψει την απαθή συμπεριφορά και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά και μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά σε μια κοινωνία που έχει φτάσει στα όριά της με αλληλεγγύη. Μόνο μία γενναία συνεργασία μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που πρέπει να έχει αρωγό την πολιτεία και συμπρωταγωνιστές τη Δημοτική Αστυνομία και τους Εθελοντές Δημότες για να συντονίσουν μεθόδους για τη λύση των προβλημάτων, πάνω στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ο ρόλος των πολιτών, της ΕΛ.ΑΣ  και των ΟΤΑ ενισχύεται και αποδίδει στο έπακρο μέσα από έναν δίαυλο επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεργασίας. Αυτού του είδους η συνεργασία καλλιεργεί φιλικές σχέσεις μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας και εξασφαλίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη από κάθε πλευρά για τη από κοινού αντιμετώπιση των αστικών προβλημάτων.
Το βιβλίο «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» αναφέρεται στον σχεδιασμό νέων θεσμών για την προστασία του πολίτη. Διερευνώντας μία νέα πρόταση με κέντρο τον πολίτη ξεκινάμε ένα διάλογο με την κοινωνία. Η επαναλειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ασφαλείας θα αποτελέσει μια νέα πνοή ριζοσπαστικής και ορθολογικής πρότασης για την ασφάλεια, την θωράκιση και την αντιμετώπιση της βίας και ην εγκληματικότητας. Χωρίς πολιτική ένταξη κομμάτων και ταυτοτήτων. Είναι μία πολύτιμη ευκαιρία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να καλλιεργηθεί αυτή η συνεργασία για την ασφαλή ποιότητα ζωής αλλά και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ένα κάλεσμα για να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την ασφαλή ελληνική κοινωνία. Κανένας ας μην λείπει από αυτό το κάλεσμα καιρών.